Algemeen

De techniek Body Stress Release is een niet-diagnostiserende gezondheids-techniek, die er op gericht is om in het lichaam aanwezige spierspanning te helpen loslaten.

De hoofdrol bij het loslaten van spierspanning is weggelegd voor het lichaam zelf. Het loslaten van spierspanning vindt plaats door het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

De rol van de practitioner is slechts om het lichaam te assisteren. Dit gebeurt door middel van checks op diverse plaatsen op het lichaam, waarbij het lichaam aangeeft of er spierspanning aanwezig is. Daarna wordt door de practitioner het zelfgenezende vermogen van het lichaam geactiveerd.

Dit is de reden dat Body Stress Release niet diagnoserend is. De informatie wordt door het lichaam zelf aangereikt, en er is geen interpretatie van de practitioner nodig om de aanwezigheid van spierspanning vast te stellen. Een practitioner zal daarom dus ook geen ziekten of afwijkingen constateren, maar slechts de aanwezigheid van spierspanning vaststellen.

Gevolgen van opgebouwde spanning
U zult zich ongetwijfeld afvragen hoe Body Stress Release invloed kan hebben op bijvoorbeeld pijnklachten, of andere klachten waarbij niet direct sprake is van spierspanning.

Dit komt, omdat spierspanning meestal het eerste langs de wervelkolom gaat vastzitten, en verder opbouwende spierspanning zich ook langs deze plaats uitbreidt. In de wervelkolom bevindt zich ook het ruggemerg, dat via openingen tussen de wervels in zich als zenuwen door het lichaam vertakt.
Op de plaats waar de zenuwen de wervelkolom verlaten, bevinden ze zich vlakbij de spieren die langs de wervelkolom lopen.
Zenuwbanen

Zodra de spieren in de rug zich aanspannen, worden de zenuwen ingedrukt, wat het functioneren van deze zenuwen beinvloed. Hierdoor wordt de communicatie via deze zenuwen beïnvloed.

De zenuwen functioneren in het lichaam als telefoon-lijnen, ze geven opdrachten van de hersens door naar het lichaam (efferente zenuwen) of ze geven informatie van plaatsen in het lichaam door naar de hersenen (afferente zenuwen).

Wanneer er nu spierspanning aanwezig is rondom deze zenuwen, dan wordt de informatievoorziening door de zenuwbanen beinvloed. Dit kan een aantal effecten hebben:
De zenuwen zullen of overactief of onderactief worden, oftewel ze zullen de informatie die doorgegeven wordt versterken (een activiteit die normaal gesproken geen pijnsignaal opwekt zal dat opeens wel doen), of ze zullen deze afzwakken (een opdracht naar een spier om te bewegen komt niet of verzwakt door, of informatie van het evenwichtsorgaan naar de hersens komt verzwakt of vertraagd door).

Dus door de aanwezige spierspanning zullen ook de zenuwbanen langs de wervelkolom, en daarmee de plaatsen in het lichaam waar de hersenen via deze zenuwen mee communiceren, worden beïnvloed.
Verstoring van de houding

Zoals u zelf ongetwijfeld al eens gemerkt heeft, is de wervelkolom niet kaarsrecht, maar zit er in de onderrug en in de nek net boven de schouders een holte’tje en is de rug tussen de schouderbladen iets bol naar achteren toe. Dit is de natuurlijke houding van het lichaam.

Zodra de spieren in de rug gaan aanspannen wordt deze natuurlijke houding verstoord. Het lichaam zal altijd zorgen dat het hoofd (het controlecentrum van het lichaam) rechtop staat. Dus zodra de rug door spieren scheefgetrokken wordt, zal het lichaam op andere plaatsen (elders langs de rug, rondom de ribbenkast, het middenrif, de schouders of het bekken) ook spieren aanspannen om het hoofd rechtop te houden.

Op deze manier wordt door vastzittende spierspanning op een plaats, om het functioneren van het lichaam te waarborgen, ook op andere plaatsen spierspanning vastgezet.

Dit is een dynamisch proces, aangezien de spierspanning die hiermee ontstaat ook weer gevolgen voor andere plaatsen kan hebben.
Loslaten van spierspanning

Hoe de zo opgebouwde spierspanning gaat loslaten, en welke processen daarbij spelen, kunt u lezen onder de knop techniek, bovenaan de pagina.